Aziatische quinoa met zalm

De Recepten Fabriek

Vandaag is mijn gerecht een beetje anders geworden dan ik voor ogen had. Tijdens de eerste corona lockdown zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen, waardoor we legen schappen in de supermarkt zagen. Een sneeuwstorm heeft echter hetzelfde effect. Met mijn boodschappenlijstje door de supermarkt lopen, had daarom niet zo veel zin meer. Met de ingrediënten die ik wel in supermarkt kon vinden heb ik dit gerechtje bedacht. Vaak top ik Aziatische gerechten af met lente-ui of koriander, maar dit was niet meer te krijgen. Wel zag ik mini komkommers liggen. Deze heb ik in zoetzuur gelegd en dat bleek een hele lekkere combinatie met zalm te zijn!
Quinoa eten wij niet zo vaak. Aangezien het erg gezonde zaden zijn, wilde ik hiermee eens experimenteren. Het is een erg veelzijdige bron van vezels, mineralen en eiwitten. Houd je niet van quinoa dan kun je voor dit gerecht natuurlijk ook noedels of rijst gebruiken.

Ingrediënten​

  • 120 gram quinoa
  • 2 zalmfilets met huid
  • 1 rode ui
  • 400 gram sperziebonen
  • 100 gram sojabonen
  • 1 mini komkommer
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 grote teen knoflook
  • Chilivlokken
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Sesamzaadjes

Benodigdheden

  • Spiraalsnijder

Bereidingswijze

  1. Snijd de mini komkommer met de spiraalsnijder in dunne linten. Heb je geen spiraalsnijder dan zou je dit ook met de dunschiller of kaasschaaf kunnen doen. Leg de spirelli in een kom en voeg twee eetlepels witte wijnazijn en ½ theelepel suiker toe. Roer het goed door en zet apart.
  2. Zet water op voor de sperziebonen en quinoa. Dop de sperziebonen en snijd ze in stukken van ongeveer 3 centimeter. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de sperziebonen ongeveer 6 minuten.
  3. Snijd de rode ui in halve ringen.
  4. Meng in een kommetje de sojasaus, ketjap manis en gemberpoeder. Voeg een geperst teentje knoflook toe. Voeg ook het sap en de geraspte schil van een halve limoen toe. Breng op smaak met chilivlokken.
  5. Giet de sperziebonen na 6 minuten af. Verhit olie in een wokpan en wok de sperziebonen samen met de uienringen. Voeg de helft van de saus toe.
  6. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak hierin de zalm een paar minuten op de huid. Schenk vervolgens de rest van de saus erover. Bak de zalm op de verschillende kanten in ongeveer 6-8 minuten rosé. De suikers uit de ketjap zullen karamelliseren, zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, zodat het niet verbrand.
  7. Wanneer je quinoa gaar is giet je deze af en voeg je de quinoa bij de sperziebonen toe. Voeg hier ook de sojabonen aan toe en verwarm het nog kort.
  8. Schep de quinoa met de groentes alvast op de borden. Verwijder de huid van de zalm en leg deze op de quinoa. Laat de komkommer uitlekken en leg deze boven op de zalm. Top af met sesamzaadjes en pers de andere helft van de limoen over het gerechtje uit. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *