Foe Yong Hai

De Recepten Fabriek

Mmmmm… heerlijk een goed bord Chinees. Sinds ik geen vlees meer eet is het wel iets lastiger geworden om iets lekkers uit te zoeken. De standaard menu’s zitten meestal vol met vlees namelijk. Ik bestel graag Foe Yong Hai of Tjap Tjoy. Bij sommige Chinese restaurants kun je tegenwoordig ook vegetarische nasi bestellen, dan hoef je geen kale rijst te eten.
Zelf maken kan natuurlijk ook! Vandaag laat ik zien hoe ik zelf vegetarische Foe Yong Hai met Nasi Goreng heb gemaakt. Als je de rijst goed kleverig maakt kun je dit gerecht in stijl met stokjes eten. Een flinke boer na het eten toont volgens Chinezen beleefdheid.
Wij hebben de stokjes even uitgeprobeerd, maar zijn toch maar weer op de vork overgegaan. En hebben het boeren ook maar even overgeslagen…..

Ingrediënten​

  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel bloem
  • 2 theelepels suiker
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 prei
  • 200 gram wortel
  • bamboescheuten uit blik (227 gram)
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 3 stronkjes lente ui
  • 150 gram pandan rijst

Bereidingswijze

  1. Begin met het bereiden van de saus, zodat die de tijd heeft om te pruttelen. Snipper een ui en snijd de knoflook en gember in kleine stukjes. Bak dit op laag vuur in een scheut neutrale olie een paar minuutjes.
  2. Voeg vervolgens het blik gepelde tomaten toe en hak dit in het pannetje in stukjes. Voeg ook de gembersiroop, azijn, 1 eetlepel ketjap manis en 2 theelepels suiker toe. Laat het op laag vuur door pruttelen en roer regelmatig.
  3. Kook ondertussen het water voor de rijst en volg de aanwijzingen op de verpakking. Het is niet erg als de rijst later weer wat afkoelt, want het wordt daarna nog gebakken.
  4. Snijd de prei doormidden en was het zand er goed tussenuit. Snijd vervolgens in halve maantjes. Snijd vervolgens de wortel in kleine blokjes en de lente ui in ringetjes. Giet de bamboescheuten af.
  5. Verhit neutrale olie in een wokpan en bak de wortel ongeveer 8 minuten. Voeg vervolgens de prei toe en bak dit 5 minuten mee. Laat vervolgens de bamboescheuten 2 minuten mee bakken.
  6. Verhit ondertussen in een koekenpan olie en bak hier de rijst in. Let op! Je hebt veel olie nodig en blijf roeren om te voorkomen dat de rijst aanbakt.
  7. Meng in een kom 5 eieren met de melk en voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk 4/5 deel van dit mengsel over de groentes in de wokpan.
  8. Schuif de rijst naar één kant in de pan en schenk nog wat olie in de andere helft van de pan. Wanneer dit heet is voeg je het laatste deel van het ei mengsel toe. Wanneer het ei stolt meng je dit in kleine stukjes door de rijst. Voeg ook de lente ui en een eetlepel ketjap manis toe en bak dit mee.
  9. Draai het ei in de wokpan in grote stukken om. Voorkom dat je net zoals bij de rijst allemaal kleine stukjes ei krijgt.
  10. Bekijk of de saus voldoende ingedikt is. Wanneer dit niet het geval is roer je er 1 theelepel bloem door en laat je dit even verwarmen. Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer.
  11. Verdeel wanneer het ei gaar is (na ongeveer 10 minuten) de Foe Yong Hai over de borden en schenk de saus eroverheen. Chinezen eten hun rijst uit een kommetje, dat staat ook leuk. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *