Hoewel we in de zomervakantie wegens de corona uitbraak niet ver weg op vakantie zijn gegaan, kon ik mij met dit gerecht wel even inbeelden dat ik in Spanje of Portugal op een terrasje zat, uitkijkend over de zee.
Ik had de combinatie van aioli en garnalen nog niet eerder gehad, maar dit blijkt een hele lekkere combi te zijn! Aioli is een knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje en andere landen uit het Middellandse zeegebied komt. Aioli komt van het Spaanse woord alioli, wat een samenvoeging van de woorden knoflook en olie is. In het Frans werd dit Aïoli en in het Nederlands hebben we de puntjes weggelaten. In de originele Spaanse alioli wordt geen ei gebruikt. Aangezien het lastig is om de saus dan bindend te maken is dit vanuit de Franse keuken later wel toegevoegd.
De echte Spaanse alioli is dan ook een stuk minder geel dan de aioli die ik hier in de supermarkt heb kunnen vinden. Het lijkt me nog erg leuk om zelf een keer alioli te maken, maar voor dit gerecht koos ik voor de makkelijke weg. Ook vond ik het zonde om voor een paar spiesjes de BBQ aan te steken en heb ik de grillpan gebruikt. Mocht je gaan BBQ ‘en dan zullen de spiesjes met aioli daar ook erg lekker bij zijn!
DELEN