Garnalen spiesjes met aioli en aardappeltjes uit de oven

De Recepten Fabriek

Hoewel we in de zomervakantie wegens de corona uitbraak niet ver weg op vakantie zijn gegaan, kon ik mij met dit gerecht wel even inbeelden dat ik in Spanje of Portugal op een terrasje zat, uitkijkend over de zee.

Ik had de combinatie van aioli en garnalen nog niet eerder gehad, maar dit blijkt een hele lekkere combi te zijn! Aioli is een knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje en andere landen uit het Middellandse zeegebied komt. Aioli komt van het Spaanse woord alioli, wat een samenvoeging van de woorden knoflook en olie is. In het Frans werd dit Aïoli en in het Nederlands hebben we de puntjes weggelaten. In de originele Spaanse alioli wordt geen ei gebruikt. Aangezien het lastig is om de saus dan bindend te maken is dit vanuit de Franse keuken later wel toegevoegd.

De echte Spaanse alioli is dan ook een stuk minder geel dan de aioli die ik hier in de supermarkt heb kunnen vinden. Het lijkt me nog erg leuk om zelf een keer alioli te maken, maar voor dit gerecht koos ik voor de makkelijke weg. Ook vond ik het zonde om voor een paar spiesjes de BBQ aan te steken en heb ik de grillpan gebruikt. Mocht je gaan BBQ ‘en dan zullen de spiesjes met aioli daar ook erg lekker bij zijn!

Ingrediënten​

  • 400 gram aardappelpartjes
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel tijm
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 200 gram grote garnalen
  • chilivlokken
  • 1/2 limoen
  • knoflookpoeder
  • 5 rijpe tomaten
  • 1/2 komkommer
  • extra vierge olijfolie
  • 1/2 eetlepel oregano
  • 1/2 eetlepel basilicum
  • bakje aioli

Benodigdheden

  • 6 grote saté prikkers

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de aardappeltjes met de rozemarijn, tijm en flink wat olijfolie. Bak de aardappeltjes circa 35 minuten in de oven en keer regelmatig.
  3. Meng het sap van een halve limoen, samen met wat chilivlokken een snuf knoflookpoeder en wat neutrale olie door de garnalen.
  4. Rijg de garnalen aan de saté prikkers.
  5. Verhit een grillpan en rooster de garnalen in ongeveer 5 minuten gaar. Let goed op dat elk deel van de garnaal roze is verkleurd en er geen grijze stukken meer zijn. Verhit de garnalen ook niet te lang, want dan worden ze droog.
  6. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in kleine stukjes en breng op smaak met extra vierge olijfolie, oregano, basilicum en wat peper en zout.
  7. Serveer de garnalenspiesjes samen met de aioli, aardappeltjes en de tomaat-komkommer salade. Met een goed glas wijn (of fris) erbij moet je toch wel een vakantie gevoel krijgen!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *