Snelle bloemkoolnasi met vegaballetjes

De Recepten Fabriek

Bloemkoolrijst, broccolirijst, pompoenspaghetti, courgette noedels… Sinds een aantal jaren is het vervangen van producten met veel koolhydraten zoals pasta en rijst door gezonde groente helemaal hip. Sommige mensen worden daar heel blij van, het is immers een hele gemakkelijke manier om je maaltijd een stuk lichter en gezonder te maken, zonder dat je veel aan je recept hoeft te veranderen. Andere mensen zullen er chagrijnig van worden en verlangen sterk terug naar hun lekkere rijst of pasta. Beide argumenten zijn goed te verklaren. Gezonder eten is niet altijd makkelijk, maar zal een wens van veel mensen zijn. Om gezondere keuzes te maken is zelfcontrole nodig en hoewel de lading zelfcontrole bij mensen verschilt hebben wij allemaal 1 ding gemeen: wanneer je je zelfcontrole gebruikt, raakt het op. Wanneer keuzes echter een gewoonte worden hebben we veel minder zelfcontrole nodig en houd je het langer vol. Als je bijvoorbeeld als gewoonte hebt om tijdens het tv kijken een bak chips op te eten, zul je deze gewoonte makkelijker kunnen doorbreken door een andere gewoonte in de plaats daarvoor te plannen, bijvoorbeeld een lekkere kop thee. In het begin is dit lastig, maar wordt het eenmaal een gewoonte, dan zal het steeds makkelijker gaan. Zo is rijst vervangen door bloemkool een stuk makkelijker dan een compleet nieuwe gewoonte moeten opbouwen.

Aan de andere kant worden onze gedragingen, gevoelens en gedachten bepaald op basis van onze verwachtingen. Ga maar eens na, je denkt een slok melk te nemen en dit blijkt karnemelk te zijn. Ik denk dat je deze dan het liefste wilt uitspugen. Misschien komt er wel een gedachte bij je op ‘deze melk is zeker over de datum!’ Als je wist dat dit karnemelk was, is je reactie waarschijnlijk heel anders. Zo kun je ook wel een beetje verklaren dat er veel mensen zullen zijn die bij de verwachting van rijst chagrijnig worden als ze vervolgens bloemkool proeven.

Een tip: wil je gezondere keuzes maken? Vervang je ongezonde gewoontes door gezondere keuzes en probeer dit een tijdje vol te houden, zodat het een nieuwe gewoonte kan worden. Stel wel je verwachtingen bij. Bloemkool smaakt nu eenmaal anders dan rijst, al vond ik het wel erg lekker! Al hoort dit gerecht met de kroepoek en satésaus niet tot de gezondste gerechten, je zet hiermee binnen no time een lekkere maaltijd op tafel!

Ingrediënten​

Bereidingswijze

  1. Snijd het pepertje uit het groentepakket in kleine ringetjes. Houd de pitjes erin, die geven extra pit. Verwarm wat olie in een wokpan en bak hierin het pepertje samen met een teentje geperste knoflook, het citroengraspuree en de verschillende kruiden.
  2. Verwarm in een andere pan een scheut olie en bak hierin de vegetarische balletjes.
  3. Voeg de nasi groente aan het kruidenmengsel toe. Laat het ongeveer 8 minuten meebakken. Voeg dan 2 eetlepels ketjap manis toe en de bloemkoolrijst. Laat dit nog een paar minuutjes meebakken.
  4. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de balletjes uit de pan en verdeel er wat satésaus en gefrituurde uitjes overheen. Schep ook wat van de nasi erbij op het bord en serveer samen met de atjar en kroepoek. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *