Hoewel ik een paar jaar geleden nog nooit van een bataat, een zoete aardappel, gehoord had, komt deze tegenwoordig steeds vaker voor in allerlei verschillende recepten. Geen idee waarom we het een aardappel genoemd hebben trouwens, want eigenlijk hoort het tot de familie knol. Het zou een goede vervanger van de Hollandse pieper zijn. Hoewel er evenveel koolhydraten in zitten dan in een normale aardappel, komen de koolhydraten uit de zoete aardappel veel langzamer in ons bloed terecht. Hierdoor is één van de voordelen van de zoete aardappel dat er geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Snelle koolhydraten, die je onder andere vindt in de gewone aardappel, maar ook in rijst, pasta en brood zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel, wat onder andere zorgt voor een slomere vetverbranding en gewichtstoename. Naast de voordelen voor de gezondheid is het daarnaast heel lekker en leuk om een keer iets anders dan de normale aardappel te proberen. Bij dit gerecht heb ik een eigen avocado-basilicum mayonaise gemaakt. Hiervan had ik de helft over, wat de volgende dag nog lekker op een geroosterd broodje met een spiegelei is. Verpak de mayonaise dan met een plasticfolie direct op de mayonaise en schraap eventueel het bruine randje er de volgende dag vanaf. Bewaar de pit van de avocado erbij, dat verhindert het bruin worden van de avocado.
Serveer de frietjes bijvoorbeeld met een kaasschelp en groene salade.
DELEN