Zoete aardappelfrietjes met avocado-basilicum mayonaise

De Recepten Fabriek

Hoewel ik een paar jaar geleden nog nooit van een bataat, een zoete aardappel, gehoord had, komt deze tegenwoordig steeds vaker voor in allerlei verschillende recepten. Geen idee waarom we het een aardappel genoemd hebben trouwens, want eigenlijk hoort het tot de familie knol. Het zou een goede vervanger van de Hollandse pieper zijn. Hoewel er evenveel koolhydraten in zitten dan in een normale aardappel, komen de koolhydraten uit de zoete aardappel veel langzamer in ons bloed terecht. Hierdoor is één van de voordelen van de zoete aardappel dat er geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Snelle koolhydraten, die je onder andere vindt in de gewone aardappel, maar ook in rijst, pasta en brood zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel, wat onder andere zorgt voor een slomere vetverbranding en gewichtstoename. Naast de voordelen voor de gezondheid is het daarnaast heel lekker en leuk om een keer iets anders dan de normale aardappel te proberen. Bij dit gerecht heb ik een eigen avocado-basilicum mayonaise gemaakt. Hiervan had ik de helft over, wat de volgende dag nog lekker op een geroosterd broodje met een spiegelei is. Verpak de mayonaise dan met een plasticfolie direct op de mayonaise en schraap eventueel het bruine randje er de volgende dag vanaf. Bewaar de pit van de avocado erbij, dat verhindert het bruin worden van de avocado.
Serveer de frietjes bijvoorbeeld met een kaasschelp en groene salade.

Ingrediënten​

  • 400 gram zoete aardappel met schil, gesneden in frieten
  • Zonnebloemolie
  • Paprikapoeder
  • Komijnpoeder
  • Een snuf zout
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel citroen mayonaise (of mayonaise met wat extra citorensap)
  • Handje verse basilicum
  • 1 eetlepel limoensap
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • Hakmolen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en meng met flink wat zonnebloemolie. Voeg naar smaak zout, komijnpoeder en paprikapoeder toe.
  3. Bak de frieten in de oven. De tijd in de oven is afhankelijk van de dikte van de friet. Ik heb ze na 20 minuten geproefd en vond ze goed. Wanneer je dikkere frieten hebt, zul je wat langer geduld moeten hebben.
  4. Voor de mayonaise vermaal je in een hakmolen de Parmezaanse kaas heel fijn. . Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Bewaar deze zodat je de mayonaise ook kunt bewaren wanneer je wat over hebt. Snijd avocado in blokjes en voeg toe in de hakmolen. . Voeg hierbij ook de mayonaise en limoensap. Laat draaien totdat het een glad mengsel is geworden.

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: , .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *