Grieks platbroodje met cantharellen

De Recepten Fabriek

Vandaag staat er een Grieks platbroodje met cantharellen op het menu. Platbrood doet zijn naam eer aan. Doordat er geen gebruik van gist of zuurdesem gemaakt wordt is het een ongerezen broodje en blijft het dun. Het is de oudste manier om brood te maken en heel eenvoudig.
Je kunt voor dit gerecht ook kant en klare wraps gebruiken, maar het is net zo leuk en veel lekkerder om zelf platbrood te maken. De cantharellen en kastanje champignons heb ik op Griekse wijze gekruid, net zoals Souvlaki. In combinatie met de eenvoudige tzatziki, is het een lekker Grieks gerecht.

Ingrediënten​

  • 150 gram bloem + extra om over het deeg te strooien
  • 100 gram Griekse Yoghurt + 3 eetlepels
  • Olijfolie
  • 1 theelepel Za'atar
  • 200 gram cantharellen
  • 200 gram kastanje champignons
  • 100 gram ijsbergsla
  • 1/2 komkommer
  • Tzatziki kruiden (Verkrijgbaar bij de Griekse weken van de Lidl)
  • 1 grote rijpe tomaat
  • Paprika poeder
  • Oregano
  • Tijm
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van het deeg, zodat dit vervolgens minimaal 10 minuten in de koelkast kan rusten.
  2. Meng 150 gram bloem met 100 gram Griekse yoghurt en een flinke snuf zout.
  3. Kneed het met je handen tot een deegje. Als het niet 1 bol vormt, kun je een scheutje water toevoegen. Sluit de kom af met folie en zet het weg in de koelkast
  4. Maak de champignons en cantharellen schoon met keukenpapier. Snijd de grote kastanje champignons in grove stukken. De rest kun je heel laten.
  5. Snijd een rode ui in ringen en pers een teentje knoflook.
  6. Verhit olie in een pan en bak de champignons, cantharellen, rode ui en het teentje knoflook ongeveer 8 minuten. Voeg daarbij naar smaak paprika poeder, oregano, tijm, peper en zout toe.
  7. Snijd een 1/4 van een komkommer door de lengte in vieren. Verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer. Eventueel kun je vervolgens in een zeef het water uit de komkommer drukken. Meng de geraspte komkommer met 3 eetlepels Griekse yoghurt. Voeg naar smaak de tzatziki kruiden toe.
  8. Snijd de andere kwart van de komkommer in plakjes. Snijd de tomaat in dunne partjes.
  9. Meng 6 eetlepels olijfolie met 1 theelepel za'atar in een kommetje.
  10. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 4 bolletjes.
  11. Zorg dat je een schoon aanrecht hebt of gebruik een grote snijplank. Bestrooi dit met bloem. Bestrooi ook je handen en een deegroller met bloem. Rol vervolgens de bolletjes uit totdat ze een paar millimeter dik zijn. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met de olie met za'atar. Leg het deeg met de olie onder in een warme koekenpan. Wacht totdat er luchtbellen in het deeg komen. Zet het vuur niet te hard, zodat het broodje niet verbrandt. Smeer de andere kant ook in met de olie en draai het broodje om. Verwarm tot ook de onderkant mooi bruin gekleurd is.
  12. Herhaal dit met de overige broodjes. Als je meerdere broodje wilt eten, kun je het beste 2 keer bakken, zodat je het platbrood warm en vers kunt eten.
  13. Verdeel wat sla over het platbrood. Verdeel er vervolgens cantharellen en champignons over, wat schijfjes komkommer en tomaat en een paar eetlepels tzatziki. Serveer direct, eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *