Herfstige bulgur met Halloumi in een pistache jasje

De Recepten Fabriek

De overgang van de zomer naar de herfst is meestal weer even wennen. Het wordt weer veel sneller donker, waardoor de dagen weer een stuk korter lijken. Lekker buiten zonder jas in het zonnetje lopen, wordt ingewisseld voor een hele dag binnen zitten door het druilerige weer. Maar zeker kent de herfst ook voordelen! Je mag weer lekker met een dekentje op de bank ploffen met een warm glas thee. De bomen worden straks weer prachtig van kleur en dan kunnen we weer lekker in het bos door de bladeren banjeren. En zeg nou eerlijk, het regent echt niet altijd!

Ook in de keuken maken de zomerse salades weer plaats voor lekkere herfstige gerechten. Waaronder gerechten met pompoen. Een lekkere veelzijdige groente, die mij meteen al aan de herfst doet denken. Fun fact: wist je dat de pompoen familie is van de komkommer? De familie is nog een stuk groter, want onder andere de courgette en meloen horen hier ook bij. De komkommer en courgette worden onrijp gegeten. De meloen en pompoen rijp. Dat de pompoen zeer geschikt is om te eten hadden de Indianen al ruim 7.000 jaar voor Christus bedacht. Wij Europeanen kwamen daar pas in de 16e eeuw achter.

De pompoen kun je in allerlei soorten en maten kopen. Ik maak het mijzelf graag makkelijk en heb blokjes flespompoen uit de diepvries gebruikt in het recept. Natuurlijk kun je de pompoen met een groot mes ook zelf in stukjes snijden. Dit recept krijgt door de halloumi, pistachenootjes, granaatappelpitjes en de gebruikte kruiden een Midden-Oosters tintje. We hebben het recept voor 2 personen gemaakt. We hadden een flinke portie over, die je de volgende dag nog lekker als lunch kunt eten.

Ingrediënten​

  • 150 gram bulgur
  • 225 gram halloumi
  • 450 gram pompoenstukjes uit de diepvries
  • 50 gram gedroogde cranberry's
  • 80 gram gepelde pistachenootjes
  • bloem
  • 1 ei
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels za'atar
  • 1 theelepel sumak
  • snuf kaneel
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • een paar takjes verse peterselie

Benodigdheden

  • hakmolen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de pompoen blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel royaal met zonnebloemolie. Verdeel hierover 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel za’atar en 1 theelepel sumak. Voeg ook wat peper en zout naar smaak toe. Hutsel het goed door elkaar. Rooster het in de oven voor ongeveer 30 minuten. Hutsel het verschillende keren goed door elkaar.
  2. Volg voor de bereiding van de bulgur de instructies op de verpakking.
  3. Pel de pistachenootjes en hak ze fijn in een hakmolen. Voeg hier 1 theelepel za’atar aan toe en eventueel peper en zout en laat de machine nogmaals draaien.
  4. Snijdt de halloumi in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Pak drie diepe borden. Vul het ene bord met een flinke laag bloem. Vul het andere bord met een geklutst ei. Vul het derde bord met het pistachemengsel. Leg nog een schoon bord neer om de gepaneerde halloumi straks op te leggen. Pak een plakje halloumi en dep het door de bloem. Klop het overtollige bloem er vanaf. Rol het vervolgens met je andere hand door het ei. Laat het overtollige ei eraf glijden. Haal de halloumi vervolgens door het pistachemengsel. Herhaal dit met alle plakjes halloumi. Probeer 1 hand droog te houden en met de andere hand door het ei te gaan. Op de manier houd je de bloem en het pistachemengsel ook droger, waardoor het paneren makkelijker gaat.
  5. Verhit een frituurpan of een pan met een dikke bodem met een laag van minsten 3 cm olie. Ik heb gekozen voor een heel klein wokpannetje, zodat ik in verhouding minder olie nodig heb om de pan te vullen. Om te controleren of de olie warm is kun je een klein druppeltje water of een kruimeltje in de pan gooien. Wanneer het direct gaat sissen is de olie heet.
  6. Frituur de halloumi ongeveer 4-5 minuten. Afhankelijk van de grote van je pan, zul je dit in meerdere rondes moeten doen. Keer de halloumi halverwege.
  7. Meng in een klein kommetje de dressing met de rode wijnazijn, sinaasappelsap en honing. Voeg een beetje kaneel toe. Meng de bulgur met de pompoenstukjes, granaatappelpitjes, cranberry’s en de dressing. Maak de borden alvast op. Wanneer de halloumi klaar is kun je dit erboven op leggen en nog aftoppen met een beetje verse peterselie. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *