Panzanella met volkoren croutons

De Recepten Fabriek

Panzanella is van oorsprong een Italiaans voorgerecht voor de arme bevolking. Het bestond uit de restjes oud brood, gesneden tomaten, basilicum en vinaigrette. Inmiddels zijn er allerlei varianten ontstaan. Zo eten wij het regelmatig met focaccia. Dit recept heb ik een tikkeltje gezonder gemaakt, door geen focaccia maar volkoren pistoletjes toe te voegen. Je kunt uiteraard zelf kiezen welke broodsoort je wilt gebruiken. Het is immers van oorsprong bedoeld om je oude restjes brood op te maken! De panzanella is een simpel recept en je bent zo klaar. Voor de smaak loont het wel om goede producten te kopen. Laat het goedkoopste bakje cherry tomaatjes in de supermarkt liggen en ga op zoek naar lekkere zoete tomaten.

Ingrediënten​

  • 200 gram tros cherry tomaatjes
  • 4 grote trostomaten
  • 1 gele paprika
  • 2 volkoren pistoletjes
  • 1 kleine rode ui
  • 3 takjes basilicum
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepels witte wijnazijn
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de trostomaten in blokjes en halveer de cherry tomaatjes. Snijd de paprika in reepjes en vervolgens eenmaal doormidden. Snijd ook de rode ui in dunne halve ringen.
  2. Snijd de pistoletjes in de lengte in 3 repen. Snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Besprenkel een koekenpan met een flinke scheut olie, zodat de bodem bedekt is. Voeg de broodblokjes toe en besprenkel tijdens het verhitten ook de bovenkant van de blokjes met olie. Breng op smaak met peper en zout. Schep goed door en bak de croutons ongeveer in 10 minuten op middelhoog vuur. Houd de croutons goed in de gaten, want ze verbranden snel.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg ongeveer 40 gram aan de croutons toe en houd de rest apart voor de garnering. Meng de kaas snel door de croutons, zodat de kaas niet aan de bodem vast gaat zitten. Zet vervolgens het vuur uit.
  4. Meng in een saladekom de tomaten, ui en paprika samen met 2 eetlepels extra vierge olijfolie en 1 eetlepel witte wijnazijn. Pluk de blaadjes van de basilicumtakjes. Zelf vind ik het makkelijk om een stapeltje van de blaadjes te maken en ze vervolgens met een schaar in reepjes te knippen. Meng door de salade. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Meng de croutons door de salade en garneer met de overgebleven Parmezaanse kaas. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *