Pasta alla puttanesca met tonijn

De Recepten Fabriek

Pasta alla puttanesca heeft een bijzondere naam. Zo betekent het Italiaanse woord ‘putta’ een “dame van lichte zeden”, om het even kindvriendelijk uit te leggen. 😉 Een interessante naam natuurlijk voor een pastagerecht, en de exacte oorsprong hiervan wordt nog altijd over getwijfeld. Er wordt gesuggereerd dat het in ieder geval is ontstaan in een Romeinse buurt met meerdere van deze dames. Wie er uiteindelijk met de naam kwam, of waarvoor deze naam in het leven is geroepen is echter nergens te vinden.

Het belangrijkste is echter dat dit een ontzettend lekker pastagerecht is, het heeft alles in zich! Pittig, zuur, zout en door de ansjovis en tonijn heeft het ook die umami smaak in zich. Deze variant wordt dus gemaakt met tonijn, niet zoals het van oorsprong is bedoeld door de Italianen, maar het geeft de saus een nog rijkere smaak en combineert goed met de tomaten. Ook gebruik ik deze keer fusilipasta in plaats van spaghetti die je vaak bij andere pasta alla puttanesca’s ziet. De reden hiervoor is dat de saus ontzettend goed blijft plakken in de holtes van de fusili en dus perfect mengt.

Ingrediënten​

  • 170 gram fusili
  • 1 blik tomatenblokjes á 400 gram
  • 1 grote rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 theelepel chilivlokken
  • 60 gram kappertjes (klein potje)
  • 30 gram ansjovis (klein potje)
  • 100 gram zwarte of kalamata olijven
  • 150 gram tonijn (1 blikje)
  • Bladpeterselie ter garnering
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Begin eerst met het klaarmaken van de smaakmakers. Snijd de ui in halve ringen, pel de knoflook en snijd fijn en gooi dit samen met de kappertjes, de ansjovis, de chilivlokken en wat olie in een hoge koeken- of wokpan op middelhoog vuur.
  2. Laat dit een paar minuutjes (3-4) fruiten totdat het in je keuken lekker begint te ruiken. Zet intussen water aan de kook voor de pasta en breng op smaak met fijn tafelzout. De Italianen zeggen altijd dat het pastawater zo zout moet zijn als de zee, dus wees niet bang om te veel zout in het pastawater te gooien.
  3. Nadat je smaakmakers lekker hebben kunnen fruiten is het tijd om je tomatenblokjes toe te voegen. Zet vervolgens het vuur op de hoogste stand en laat je saus pruttelen terwijl je hem veelvuldig doorroert. Voeg nu ook je fusili toe aan het kokende water en kook ongeveer 10 minuten of zo lang totdat deze al dente (beetgaar) is.
  4. Als je pasta ongeveer halverwege de kooktijd is voeg je de zwarte of kalamata olijven toe aan je saus. Laat intussen ook de tonijn in blik uitlekken en snijd de peterselie alvast fijn.
  5. Proef net voordat je pasta klaar is nog even kort de saus, breng indien nodig op smaak met zout en/of peper. Als de pasta al dente is giet deze dan af en voeg deze samen met de uitgelekte tonijn toe aan je saus. Roer dit nog 1-2 minuutjes op middelhoog vuur door om de smaken goed met elkaar te laten mengen.
  6. Verdeel het vervolgens over twee borden en garneer tenslotte nog met de peterselie. Buon Appetito!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *