Pasta alla puttanesca heeft een bijzondere naam. Zo betekent het Italiaanse woord ‘putta’ een “dame van lichte zeden”, om het even kindvriendelijk uit te leggen. 😉 Een interessante naam natuurlijk voor een pastagerecht, en de exacte oorsprong hiervan wordt nog altijd over getwijfeld. Er wordt gesuggereerd dat het in ieder geval is ontstaan in een Romeinse buurt met meerdere van deze dames. Wie er uiteindelijk met de naam kwam, of waarvoor deze naam in het leven is geroepen is echter nergens te vinden.
Het belangrijkste is echter dat dit een ontzettend lekker pastagerecht is, het heeft alles in zich! Pittig, zuur, zout en door de ansjovis en tonijn heeft het ook die umami smaak in zich. Deze variant wordt dus gemaakt met tonijn, niet zoals het van oorsprong is bedoeld door de Italianen, maar het geeft de saus een nog rijkere smaak en combineert goed met de tomaten. Ook gebruik ik deze keer fusilipasta in plaats van spaghetti die je vaak bij andere pasta alla puttanesca’s ziet. De reden hiervoor is dat de saus ontzettend goed blijft plakken in de holtes van de fusili en dus perfect mengt.
DELEN