Stamppot met knolselderij en pastinaak

De Recepten Fabriek

De herfst is weer aangebroken en dat maakt het weer tijd voor stamppot! Dat eten wij eigenlijk bijna nooit. Een stamppot zonder rookworst heeft bij mij nogal een saai imago, maar met dit recept wil ik laten zien dat dat zeker niet zo hoeft te zijn! Door een deel van de knolselderij en pastinaak te frituren en een uitsteekring te gebruiken bij het opdienen, kun je deze stamppot als een feestje op je bord serveren.

 

Ingrediënten​

  • 1 kg aardappelen (iets kruimig)
  • 1 knolselderij
  • 500 gram pastinaak
  • 60 gram hazelnoten
  • 2 uien
  • 50 gram roomboter
  • Scheutje melk
  • 4 eetlepels bloem
  • 400 ml groentebouillon
  • Nootmuskaatpoeder
  • Komijnpoeder
  • Peper & zout
  • Zonnebloemolie om in te frituren

Benodigdheden

  • Eventueel een steekring
  • Aardappelstamper

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels en snijd in kleine stukjes.
  2. Verwijder ook de schil van de knolselderij en snijd de onderkant eraf. Snijd in plakken van ongeveer 1-2 cm. Met een dunschiller kun je mooie slierten eraf snijden die je later gaat frituren. Je hebt genoeg aan ongeveer 20 slierten. Snijd de rest van knolselderij in blokjes. Verwijder ook de schil van de pastinaken en snijd de onderkant eraf. Schaaf hier ook ongeveer 20 slierten vanaf en leg apart. Snijd de rest van de pastinaak in blokjes.
  3. Kook de aardappels samen met de stukjes knolselderij en pastinaak gaar in een ruime pan water in ongeveer 25 minuten.
  4. Snijd de uien in halve ringen. Verhit de helft van de boter in een steelpannetje en laat de uien zachtjes bruin kleuren. Voeg vervolgens de bloem toe en bak kort mee. Meng hier vervolgens 400 ml hete groentebouillon door. Laat de saus zachtjes pruttelen en iets indikken. Breng op smaak met peper en een beetje nootmuskaat. Zet de uiensaus apart, deze kun je kort voor het opdienen nog weer iets verwarmen.
  5. Hak de hazelnoten grof en zet apart. Als je ongebrande hazelnoten hebt gekocht brand ze dan nog kort in een droge koekenpan. Blijf goed opletten, ze worden snel zwart.
  6. Giet na 25 minuten de aardappels met groentes af. Vul ondertussen alvast een pannetje met een dikke bodem met ongeveer 4 cm zonnebloemolie en zet op het vuur. Ik gebruik hier een klein wokpannetje voor. Blijf hier wel opletten tijdens het stampen van de stamppot.
  7. Voeg een scheutje melk toe en de rest van de roomboter en stamp de aardappelen, pastinaak en knolselderij fijn tot stamppot. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de deksel op de pan zodat de stamppot warm blijft tijdens het frituren.
  8. Zet alvast een kommetje klaar met keukenrol. Frituur de slierten pastinaak en knolselderij in ongeveer 5 minuten goudbruin. De tijd is afhankelijk van de dikte van de slierten. Blijf erbij om te zien of ze al eerder klaar zijn. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je slierten in delen frituren.
  9. Laat de slierten uitlekken en leg in de kom met keukenrol. Breng op smaak met zout en komijn.
  10. Roer de uiensaus door en verhit indien nodig nog kort.
  11. Ondertussen kun je de borden gaan opmaken. Als je een steekring hebt kun je hiermee de stamppot in een mooi rondje op je bord leggen. Schep vervolgens de uiensaus en hazelnoten eroverheen en top af met de gefrituurde pastinaak en knolselderij. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *