Tomatenrisotto met geitenkaas uit de oven

De Recepten Fabriek

Risotto is een rijst gerecht uit het noorden van ItaliĆ«. Traditioneel gezien bestaan er vijf stappen om een risotto te maken. Je begint met het maken van deĀ soffrito. Hierbij fruit je een gesnipperde ui in boter. Dat ik mijn tomatenrisotto ben begonnen met een scheut olijfolie is dus eigenlijk niet hoe het heurt… De tweede stap wordtĀ tostaturaĀ genoemd, hierbij bak je de rijst mee met de ui en de boter. Bij de derde stap (umifitĆ ) blus je de rijst af met witte wijn terwijl je goed blijft doorroeren. Bij de vierde stap (brodo) voeg je de bouillon toe. De laatste stap wordtĀ mantecatura genoemd enĀ bestaat uit een korte rustpauze gevolgd door het toevoegen van Parmezaanse kaas en boter.
Een mooie traditionele bereiding. Vandaag doen we het net even iets anders. Lees hieronder hoe je mijn versie van risotto met tomaten en geitenkaas uit de oven maakt!

IngrediĆ«ntenā€‹

  • 2 geitenkaas rondjes
  • 1 bakje zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram Cherry tomaatjes
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 150 gram Risottorijst
  • 500 ml groente bouillon
  • 2 handjes rucola
  • 50 gram amandelschaafsel
  • scheutje witte wijn
  • scheutje balsamico azijn
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 10 gram verse basilicum
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snipper een ui en pers het teentje knoflook uit. Verwarm een flinke scheut olie in een wok- of hapjespan en fruit de ui en knoflook op een lage temperatuur. Kook ondertussen 500 ml water en voeg een bouillon blokje toe.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Wanneer je oven de functie heeft, kun je de grill stand aanzetten.
  3. Wanneer de ui glazig is geworden voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit twee minuten mee, zodat de bittere smaak van de tomatenpuree verdwijnt.
  4. Voeg vervolgens de rijst toe en laat dit ook twee minuten meebakken. Blus dit af met een scheut witte wijn terwijl je goed blijft roeren.
  5. Daarna voeg je het blik met tomatenblokjes toe en een eetlepel oregano. Laat dit pruttelen totdat het vocht grotendeels verdwenen is. Voeg dan steeds een lepel bouillon toe en blijf goed roeren. Na ongeveer 25 minuten pruttelen is de rijst gaar. Controleer dit door te proeven. Als de korrel nog aan de harde kant is blijf je nog even doorgaan met roeren en bouillon toe voegen.
  6. Pak ondertussen een klein ovenschaaltje. Ik was bang dat de geitenkaas zou gaan aanbranden, dus heb ik een klein scheutje witte wijn onderin de ovenschaal geschonken. Leg de rondjes geitenkaas in de ovenschaal en leg de Cherry tomaatjes ernaast. Schenk de balsamicoazijn erover. Rooster de geitenkaas en tomaatjes ongeveer 10-15 minuten in de oven.
  7. Laat een braadpan warm worden en voeg zonder olie het amandelschaafsel toe. Laat dit een mooie bruine kleur krijgen. Pas op, het verbrandt snel!
  8. Wanneer de rijstkorrel zacht is geworden en alle vocht grotendeels verdwenen is roer je de Parmezaanse kaas erdoor. Snijd de verse basilicum in reepjes en roer dit door de risotto heen. Om de risotto verder op smaak te brengen voeg je naar smaak peper en zout toe. En misschien extra oregano en basilicum?
  9. Pak een mooi bord en leg daar eerst een hand rucola op. Zorg dat dit een beetje naar de buitenkant van het bord ligt, zodat je het nog kan zien wanneer je de risotto erboven hebt gelegd. Leg de tomaten en geitenkaas uit de oven vervolgens op de risotto en top af met amandelschaafsel en een takje verse basilicum. Eetsmakelijk!

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk Ć©Ć©n van de categorieĆ«n zoals:Ā .

DELEN

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

EĆ©n reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *