Zalm met gemengde kruiden, krieltjes uit de oven en gepimpte boontjes

De Recepten Fabriek

Aardappels, groente en vlees of vis. Iets typisch Hollands. Ik kan mij van vroeger nog herinneren dat ik de gekookte aardappels graag liet liggen. Gebakken aardappeltjes at ik heel graag. Veel liever dan dat ik veel opschepte van de pan met boontjes. Totdat er spekjes bij de boontjes werden toegevoegd. Het recept wat ik vandaag heb gemaakt is in mijn ogen een minder saaie versie van de typisch Hollandse gewoonte van vlees, aardappels en groente. Ik ben gek op zalm. Ik las een recept met zalm en cajun kruiden, wat me erg lekker leek. Cajun bestaat echter uit 70% zout! Dus heb ik zelf een kruidenmengsel gemaakt. De boontjes heb ik gepimpt, door een paar ingrediënten toe te voegen is boontjes eten een stuk minder saai!

Ingrediënten​

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Bereidingswijze

  1. Verwarm de hete luchtoven voor op 200 graden. Snijd de krieltjes doormidden, zodat ze allemaal ongeveer dezelfde grote hebben. Kook ze 5 minuten voor met wat zout in het water. Giet ze af en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel royaal met olijfolie. Rits te rozemarijn van de takjes en hak met een groot mes in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de aardappels en breng op smaak met peper en zout. Hutsel goed door elkaar. Bak ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven. Houd de oven goed in de gaten en hutsel de aardappels verschillende keren door elkaar.
  2. Dop de boontjes. Snijd de rode ui in kwarten en vervolgens in kleine ringetjes. Snijd ook de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en de cherry tomaatjes in kwartjes.
  3. Meng de kruiden door elkaar. Met de hoeveelheid kun je variëren. Ik heb een kleine theelepel gebruikt en heb daar een half lepeltje aan zout toegevoegd. Ook heb ik net iets minder van de cayennepeper toegevoegd. Houd je van pittig? Voeg dan iets meer toe. Voeg ook rustig van andere kruiden meer of minder toe.
  4. Wanneer de krieltjes nog ongeveer 10 minuten moeten garen in de oven kun je haricots verts gaan koken. Deze hebben ongeveer 6 minuten nodig. Proef er een en laat indien gewenst langer koken. Giet ze af en leg ze terug in de pan. Voeg hieraan de tomaatjes, zongedroogde tomaatjes, de ui en balsamicoazijn toe. Doe de deksel op de pan, zodat de boontjes de rest verwarmen. Het vuur hoeft niet aan.
  5. Besprenkel de zalm met olijfolie en verdeel vervolgens het kruidenmengsel eroverheen. Verwarm nog een beetje olijfolie in een pan en bak de zalm eerst een paar minuten op de huid. Keer de zalm verschillende keren om, zodat deze kan bakken op elke kant. Houd de zalm goed in beweging, de kruiden gaan anders verbranden. In totaal heeft de zalm 6-8 minuten nodig om gaar, maar niet doorbakken te worden.

Meer recepten gezocht?

Vond je dit een leuk recept? Laat het dan weten in de reacties hier onder of deel het met familie/vrienden! Ben je juist op zoek naar meer recepten? Kijk dan eens verder tussen alle recepten of bekijk één van de categorieën zoals: .

DELEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *